Projekt 3.1

DET EXPANSIVA TRÄDET

Träden behöver mycket vatten för att växa och transportera livsnödvändiga ämnen och även för att svalka sig på sommaren. När det blir varmt och vi människor börjar svettas avger vi värme med vår svett, som huvudsakligen består av vatten. Även om träden inte svettas är deras kylsystem också baserat på vatten, eftersom den ständiga avdunstningen (avgivande av vatten i form av ånga) genom deras blad eller barr skyddar dem från överhettning. Dessutom kan träden producera en del av sin egen mat genom att absorbera koldioxid från luften med hjälp av solljus och omvandla den till socker och stärkelse med hjälp av vatten. 

I den här processen, som kallas fotosyntes (bokstavligen: att skapa saker med hjälp av ljus), frigörs syret vi andas som en “avfallsprodukt”.

Hur mycket vatten som behövs beror mycket på väderförhållandena (mer vatten under soliga och varma dagar) och på trädtypen. Barrträden är ganska sparsamma och förbrukar mycket mindre vatten under sommardagar (gran ca 10 l) än lövträd (bok 30 l, ek 40 l och björk upp till över 100 l per dag).

Vattnet stiger i olika trädslag med olika hastighet (1-50 m per timme), men vattnet rinner inte tillräckligt snabbt från rötterna till bladen för att alltid täcka behovet genom transpiration. Därför måste träden ta till sig vatten från lagringsvävnader i blad och barr, men framför allt i stammen. Tömningen av dessa vattenreservoarer leder därför till att stammen krymper under dagen, när trädet behöver mycket vatten. På natten, när avdunstningen är låg, fylls lagren på och stammen expanderar. Träden krymper och växer igen inom en dag. Detta kan inte ses med blotta ögat, men med hjälp av exakta mätinstrument, så kallade dendrometrar, kan dessa förändringar, som sker i storleksordningen tiondels millimeter, registreras.

MARTIN BADER, FORSKARE PÅ LINNÉUNIVERSITETET

lnu.se